Calycellina chlorinella

Nederlandse naam: Bleekgeel donsschijfje
NMV soortcode: 0569030

blad 3a

blad 3b

E. Batten
21 juli 2001

Beste Mels,

     Leuk weer wat van Dirksland - of moet ik zeggen "Discoland"- te horen. Het plenst kennelijk bij jullie ook regelmatig, zodat de discomyceten zich roeren. Dat is bij ons ook zo, gelukkig.
Het materiaal, dat je me toezond past inderdaad bij Calycellina chlorinella (Ces.) Dennis. Het heeft de vrijwel voor Calycellina karakteristieke "bruine ring" aan de basis van het excipulum. Volgens Baral hoort de soort misschien niet in dit geslacht. Hij geeft geen redenen, maar de vrije sporen zijn wel erg smal (8.5-9.5x2) en ik zag in dit materiaal ook geen cylindrische oliedruppels in de paraphysen. Enfin, waar het zwammetje thuis hoort is voor anderen om te beslissen. Tot mijn verbazing zag ik, dat ik de soort ook maar een keer in Nederland heb aangetroffen (drie keer in de Britse eilanden).

     Echter, toen ik je brandnetelstengel bekeek, was het eerste wat ik zag een licht roze gekleurd pulvinaat discootje. Het klopte uiteraard geheel niet met jouw beschrijving (na dit materiaal bekeken te hebben vond ik pas jouw Calycellina!): Asci 44-47x7-7.5; Sporen: 9-11.5x2.5-3.5, breed spoelvormig met in elke helft een guttula van 2 um diameter. Dit bleek te zijn Laetinaevia cameoflavida (Rehm) Nannf:Hein, mij bekend van Hummelo, Oostkapelle en de Goudplaat. De vruchtlichaampjes waren wel erg klein bij deze vondst (uitgedroogd of erg jong).

     Al met al twee interessante disco's. Als je de Laetinaevia nog zelf wilt bekijken, kan ik hem terugsturen.

     Al het beste toegewenst van Sheila en mij, veel dank voor de interessante uurtjes en veel succes met je vruchtbare excursies.

     Ed.